Силен трус удари Румъния, усетиха го в няколко български града

276

Силен трус е регистриран в ранните часове в петък в планината Вранча в съседна Румъния.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН магнитудът е 5,4 по скалата на Рихтер, а според Европейския сеизмологичен център – 5,1 по Рихтер.

Епицентърът е на 153 километра северно от Букурещ и само на 33 километра от град Фокшани. Дълбочината е 100 километра. Трусът е разлюлял Румъния в 3:26 часа българско време.

Земетресението е било усетено в цяла Румъния, Молдова, Украйна и в някои части на Североизточна България – Русе, Шумен, Велико Търново, Силистра, Добрич.

В сайта на Европейския сеизмологичен център коментарите от Румъния посочват, че трусът е бил “кратък, но силен“. На 185 километра от епицентъра в Силистра пишат, че са усетили силата му “достатъчно, за да се събудят”.

Земетресението е усетено и в Добрич, пишат в коментари в сайта. „Шести етаж. Беше няколко секунди. Леглото се разклати много леко“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама