Ако ГЕРБ отстранят Радев, ще дадат президентството на БСП

167

Текстове от Конституция на Република България гласят, ако се стигне до прекратяване на правомощия на президента, вицепрезидентът встъпва в длъжността президент до края на мандата.

Или отнесено към създалата се ситуация след питането отправено от главния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд (КС), ако се стигне до „импийчмънт“ на Румен Радев, начело на президентството ще застане Илияна Йотова до края на мандата.

Това означава ли, че БСП официално ще бъде начело на президентската институция?
Чл. 97.
(1) Пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:
1. подаване на оставка пред Конституционния съд;
2. трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;
3. при условията на чл. 103;
4. смърт.
(2) В случаите на т. 1 и 2 пълномощията на президента и вицепрезидента се прекратяват с установяване от Конституционния съд на посочените в тях обстоятелства.

(3) В случаите на ал. 1 вицепрезидентът встъпва в длъжността президент до края на мандата.

Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП, а Илияна Йотова е номинираният партийният кандидат на БСП за вицепрезидент.

Възникват много въпроси, ако се стигне до гласуване на прекратяване на правомощията на Румен Радев дали народните представители от ГЕРБ и Обединени патриоти ще гласуват „За“ и ще позволят БСП официално да застане начело на президентската институция?

Предстои да проследим развитието на битката, която се заформя между Президентството и Прокуратурата.

Очакваме и тълкуването от КС на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ и най-вече дали СРС-тата, които бяха изнесени пред обществеността, ще бъдат взети под внимание.

Анализ: Мирослава Вълкова
Дългогодишен политически PR

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама