Румен Радев: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред

39

Държавният глава с отчет за трите години от встъпването си в длъжност.

„Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, за работи за модерното развитие на България, да отстоява интересът й навън”. Това заяви президентът Румен Радев, който прави отчет на трите години от встъпването си в длъжност.

„Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Последният пример е усъвършенстване на изборното законодателство. И откритата амбиция на парламента да изпревари обявената отдавна инициатива на президента. За първи път парламентът започна тази дейност – да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на предстоящи избори, а когато трябва. Това само показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул и за отговорно отношение на останалите институции”, заяви Радев.

Той каза, че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите през годината.

„Моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да съм бариера на лобисткото законодателство. Там, където виждах, че има нарушения в конституцията, сезирах и КС“, добави Радев.

„Макар свиканият от мен Консултативен съвет по национална сигурност през април за реални мерки срещу корупцията да не постигна консенсус, моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес. Наложих вета на 7 закона. Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията сезирах и Конституционния съд. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на Конституционния съд потвърждават правотата на моите действия”, каза още Радев.

„Поредицата срещи относно избора на главен прокурор и повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт откроиха проблеми и възможни решения. В ход са дебатите за инициирани на промени в Конституцията след 30 години преход”, каза още президентът.

Според него преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации.

„Мога да посоча като успех инициирания от президентската институция меморандум за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Източна Европа”, каза още Радев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама