Учени от Япония: Очакваме цунами до 10 м.

882

Учени – сеизмолози от Япония обявиха резултати от своите изследвания. В Япония през следващите 30 години очакват огромно цунами, предаде ТАСС.

Според сеизмолозите вълната ще се появи поради трус по разлом на Нанкай в Тихия океан. Експерти от изследователската комисия по земетресения на японското правителство заключиха, че съществува опасност от мощен трус по разлом на Нанкай в Тихия океан. Бедствието може да се случи в следващите 30 години.

То ще предизвика цунами с височина от 3 метра до 10 метра в обширни райони на страната. Това съобщи днес (25.01.20 г.) националният вестник Асахи Шимбун. Отбелязва се, че огромната вълна ще удари брега на Япония от префектура Шизуока в централната част на държавата до югозападния остров Кюшу (повече от 1 000 километра от бреговата ивица).

Според правителството на Япония земният трус и последващото цунами може да доведат до загиването на повече от 320 000 души и да причини щети на стойност над 2,3 трилиона долара. Общо природното бедствие може да засегне 40 от 47 префектури в Япония, където повече от 2,4 милиона домове ще бъдат разрушени от труса, цунамито и последващите пожари, пише  Actualno.com.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама