Пожарите в Австралия повишиха нивата на въглероден двуокис в световен мащаб

49

Заради пожарите в Австралия е отчетен един от най-големите ръстове на концентрацията на въглероден двуокис в земната атмосфера, откакто се правят измервания повече от 60 г.

Това съобщи „Ройтерс“, цитирана от bTV.

„Прогноза за атмосферната концентрация на въглероден двуокис сочи: че през 2020 г. ще сме свидетели на едни от най-високите годишни ръстове: откакто през 1958 г. започват да се правят измервания на Мауна Лоа: Хавай“: обяви британската метеорологична служба.

Атмосферната концентрация на въглероден двуокис се очаква да се покачи до над 417 частици на милион през месец май при средна годишна прогноза от 414;2 частици на милион плюс минус 0:6 частици на милион. Това е средногодишен ръст от 2,74 частици на милион плюс минус 0,57 частици на милион в сравнение с 2019 г.

Предишния път, когато е имало подобни концентрации на въглероден двуокис, е бил преди 3-5 милиона години, когато температурите са били средно с два до три градуса по Целзий по-високи, а морското равнище е било между 10 и 20 метра повече, казват учените, пише БТА.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама