КАТ с нова акция в цялата страна

82

Полицията със акция за опазване на живота на пешеходците от утре.

Тя е обявена за денонощна и ще продължи до 31 януари, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата. Пътните полицаи ще следят за това дали пешеходците пресичат правилно, както и дали шофьорите отнемат предимството им.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП)*, при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

От „Пътна полиция” призовават шофьорите да не забравят, че пешеходците са уязвими, а тях пък съветват да бъдат внимателни, когато пресичат.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама