Защо съхраняват цианид и живак в центъра на Враца?(ВИДЕО)

125
Намерени са 90 сандъка с цианиди и живак

В сряда разследващи влязоха в бивш военен завод във Враца. Цеховете бяха запечатани, заради сигнал за открити вътре опасни вещества, съобщава Нова.

В мазе на територията на завода са намерени 90 сандъка, съдържащи отровни вещества – цианиди и живак. Според експерти от тях може да бъдат направени и взривни вещества.

Взети са проби от химикалите, които са съхранявани там повече от 30 години.

„Аз самите опаковки, които ги открих в склада са точно червен живак. То си пише на самата опаковка. Първо е силно токсично. Всички живачни съединения са силно токсични. Сега само два сандъка са отворени. Аз съм ги отворил лично. Сега другите не знам точно какво и как и какви количества са… срок на годност – също. Предполагам, че са добре съхранени. Веществата са силно отровни, силно токсични и смъртоносни”, казва Георги Караиванов, РИОСВ.

Според него, късмет е, че тези вещества не са попаднали в грешните ръце. Повечето живачни съединения са силно токсични. Опаковките не са компроментирани, тъй като те са съхранявани добре.

В друг сандък е намерено калиев перхлорат, който също е силно отровен. Хората могат да бъдат спокойни, тъй като веществата се пазят от органите на реда.

Предстои опис по вид и количество на намерените вещества.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама