Народна песен, посветена на водната криза в Перник

98

Народната певица Ива Давидова записа песен за водната криза в Перник, която стремглаво се разпространява из родните мрежи.

Ива Давидова е родена в София, но живее в пернишкия квартал „Църква“. „Ние, всички перничани сме в едно бедствие. Това, което изживяваме, е катастрофа“, сподели тя в предаването „По първи петли“. В приемането на песента градът се разделил на две, разказа Ива Давидова.


 

„Интелигентните хора веднага я приеха, веднага я разбраха – какво искам да кажа, защото това е стар граовски хумор. Специфичното на нашия регион е, че граовци се самоиронизират, граовци се шегуват сами със себе си, шегуват се с другите. Имаше мнения, че се подигравам с перничани, което е абсурд.“

Това е всъщност фолклор от новото време, от бита и онова, което ни се случва сега, изтъкна Ива Давидова. Замисълът на певицата не бил комерсиален, затова и песента се появила само с любителско видео, информира БНР.

„Просто исках нещо, което да излезе, да се спася от тая агресия, която изпитвах, гняв. След пет дни без вода вече нервната ти система е изпилена, не можеш да си свършиш елементарни битови нужди, не мога да си изчистя къщата. И това в 21 век.“

В творчеството си Ива Давидова залага на патриотичната линия. Преди време излиза облечена като Райна княгиня. Казва, че обича „малко по-тежки песни, по-сериозни песни“, а „Перник нема вода“ е по-достъпна и по-лесна за възприемане.

Ива Давидова е започнала с фолклора в години, в които са доминирали други жанрове. „Много смело, обаче решително, от семейството – голяма подкрепа. И така вече 16 години.“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама