Родители скочиха срещу матурите за 7 клас

99

Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното външно оценяване (НВО) по математика за седми клас.

В онлайн петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев те искат промяна на формата на НВО. Предлага се сливане на двете части и алтернативен вариант – намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита.

Писмо със същия текст е внесено и в МОН на 15 януари, съобщиха от родителската инициатива, цитирана от БТА.

„Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на две части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част – на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Това предпоставя тяхното ощетяване, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията“, се заявява в петицията.

Родителите допълват, че НВО трябва да е проверка преди всичко на уменията за мислене и знанията, придобити в целия прогимназиален етап. Според тях недостатъчното време за преглед или поправка ще представи добре предимно по-бързите и приспособими ученици, за сметка на тези, които макар и с достатъчно знания, работят по-бавно. „Не намираме разумни аргументи за настоящото разпределение на задачите по математика в два модула“, заявяват от родителската инициатива.

В петицията се отбелязва, че за разлика от математиката, НВО по Български език и литература /БЕЛ/ е система от два коренно различни изпита – проверка на компетентности по БЕЛ и проверка на езикови и писмени умения в изграждането на текст – преразказ по непознато произведение. „Разделянето на НВО по математика на два модула само с цел уеднаквяване на формата при двете учебни дисциплини е несправедливо към децата“, заявяват родителите.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама