Нов живот за потъналото село Живовци

761

Част от село изплува и отново се показа след като язовир „Огоста“ край Монтана намали драстично нивото си. Малкото населено място е било залято през 80-те на миналия век и там е изграден вторият по обем язовир у нас и на Балканския полуостров.

Църквата и камбанарията на село Живовци са единствените, които водата не е успяла да разруши, въпреки времето, съобщават от NOVA. Само допреди няколко десетилетия е кипял живот, хората са имали домове и в тях са отглеждали децата си. Изграждането на язовир „Огоста“ обаче заличава всичко. До днес, когато водата се е отдръпнала и отново се показаха домовете, улиците и спомените.

„Улицата е тук, а тук живееше Линко кръчмаря, в този район беше неговата къща. И след толкова много години ми е трудно да си спомня кое, какво е било, защото водата виждате, какви руини е оставила. Само спомените са ни останали иначе друго нищо няма от това Живовци“, каза още Петър Петров.

Камбанарията и част от църквата също са били под вода, но не само водата, а и хората помогнали църквата да се разруши. Стените са и напукани и покривът е паднал.

„Сред отломките от покрива, от иконостаса, намерих дъска с издълбаните имена на майсторите, които са поставили покривната конструкция на самата църква“, заяви Церовски.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама