Вода от язовир „Белмекен“ за Перник след 45 дни(ВИДЕО)

blank
Снимка: Министерски съвет

След извънредната среща на Министерски съвет бе решено – Перник ще се захранва с вода от язовир „Белмекен“, това съобщава NOVA.

„Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 литра в секунда. Водата ще е насочена от Белмекен“. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

„Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни“, каза още той.

Емил Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че за да се реализира това предложение, трябва да има решение на Столичния общински съвет. За целта в понеделник ще има извънредно заседание на ресорната комисия към Съвета.

„По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София”, заяви категорично тя.

Очаквайте подробности!

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама