Новият ход на Путин – начин да „дърпа конците“ и след края на мандата си?

50

Руското правителство неочаквано подаде оставка вчера, след като президентът Владимир Путин предложи да бъдат направени големи конституционни промени, които могат да му позволят да остане на власт след края на президентския му мандат.

Министър-председателят Дмитрий Медведев каза, че се оттегля от поста, за да даде възможност на Путин да извърши промените. Ако бъдат реализирани, те ще делегират власт на парламента и премиера и по този начин могат да позволят на 67-годишния Путин да управлява, заемайки друга длъжност след края на президентския му мандат през 2024 г., съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Медведев, дългогодишен съюзник на Путин и бивш президент, обяви оставката си в ефира на държавната телевизия, седнал до президента, който му благодари за работата.

Путин каза, че Медведев ще бъде назначен на нова длъжност като заместник-ръководител на на Съвета за сигурност на Руската федерация, оглавяван от Путин.

В обръщение пред руския парламент президентът предложи промени в конституцията, които да позволят на депутатите да номинират премиерите и министрите в кабинета. Сега това право принадлежи на президента на Русия.

С този ход много анализатори смятат, че Путин подготвя собственото си бъдеще, след като напусне президентския пост през 2024 година. Човекът, когото избира за премиер, ще бъде смятан и за възможен негов приемник на президентския пост. След оставката на правителството президентът внесе в парламента кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател

По подобен начин Путин напусна президентството през 2008 г., за да стане премиер на Медведев, който четири години по-късно се оттегли, за да може Путин отново да стане президент.

Путин, който е на власт от 1999 г., не е казвал какво планира да прави, когато изтече сегашният му четвърти мандат. По силата на конституцията той няма право да се кандидатира отново за президент, тъй като това му е втори последователен мандат.

Политическият анализатор Кирил Рогов каза, че предложенията на Путин показват намеренията му да остане на ръководен пост, като преразпределя правомощия между отделните клонове на властта.

„Такъв модел напомня китайския. Той ще позволи на Путин да остане безсрочно начело, като насърчава вражда между потенциалните приемници“, написа Рогов във Фейсбук.

Опозиционният лидер Алексей Навални коментира в „Туитър“, че речта на президента показва желание да продължи да „дърпа конците“ след края на мандата.

„Единствената цел на режима на Путин е той да остане пожизнен едноличен лидер, цялата страна да е негова собственост, да присвои за себе си и за приятелите си нейните богатства“, каза Навални.

Наблюдатели спекулират, че Путин може след 2024 г. да заеме премиерския пост, след като увеличи правомощията на парламента и кабинета и ограничи президентската власт.

Политическият анализатор Дмитрий Орешкин каза, че речта на Путин е показала ясно, че той обмисля този вариант.

Друга възможна опция е сливане на Русия със съседна Беларус, което би създало нов пост на ръководител на новообединената държава. Този вариант бе отхвърлен от беларуския президент Александър Лукашенко.

                                                       *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама