Нигерийски хакери ни крадат личните данни чрез спам атаки

201

Чрез подобни спам атаки хакерите целят кражба на пароли за интернет банкиране, за социалните мрежи. 

Спам атаките, които са в момента, са характерни с това, че в тях се използва името на някоя авторитетна и сериозна институция, като например МВР или НАП. Чрез подобни спам атаки хакерите целят кражба на пароли за интернет банкиране, за социалните мрежи. Това заяви в сутрешния блок на NOVA началникът на отдел “Киберпрестъпления“ към ГДБОП Явор Колев.
„В случай че вече сме отворили такъв имейл със спам е наложително да преинсталираме нашия компютър или телефон и да инсталираме легална антивирусна програма. Много е важно също така да променим и паролите, като за целта е хубаво да използваме “къдрави“ пароли, т.е. такива, в които има редуване на главни и малки символи, и нека те бъдат различни за различните платформи и социални мрежи“, допълни той.
Явор Колев посочи още, че отново има пик на т.нар. сексуално изнудване, при което хакерът настоява да му бъде изпратена определена сума до 48 часа или в противен случай ще разпространи наши снимки от сайтове за възрасти.
„Тази спам кампания е от нов тип, защото съобщението е написано на български, но това представлява нигерийска измама, при която се използва Гугъл преводач, за да може написаното да изглежда автентично“, завърши Явор Колев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама