Димът от австралийските пожари ще обиколи целия свят

63

Очаква се димът от пожаритe в Австралия да направи поне една „пълна обиколка“ на целия свят и да се върне в небето над страната, предупредиха учени от НАСА.

Това съобщи Си Ен Ен, цитирано от „Канал 3“. Използвайки флотилия от спътници, американската космическа агенция анализира дима и аерозолите, идващи от пожарите, изпепеляващи Австралия.

Изучавайки димните петна от края на декември, космическата агенция заяви, че димът вече е направил половин обиколка на света и е повлиял на качеството на въздуха в други страни.

Австралия е опустошена от най-лошите пожари, наблюдавани от десетилетия, като големи територии от страната са опустошени от началото на сезона на пожарите в края на юли.

Най-малко 28 души са загинали в цялата страна, а само в щата Нов Южен Уелс са унищожени или повредени повече от 3000 домове. Държавните и федералните власти се борят за овладяване на масовите пожари.

Критичното положение нараства от постоянните горещини и суша и мнозина посочват изменението на климата като фактор, който кара природните бедствия да преминат от лошо към по-лошо.

До 8 януари димът е пропътувал „половината път около Земята“, каза НАСА, като пушеците са прекосили Южна Америка, причинявайки мъгливо небе и създавайки многоцветни изгреви и залези.

Димът от пожарите в Австралия също причинява „сериозни проблеми с качеството на въздуха“ в Нова Зеландия и снегът по планините там потъмня, добавят от НАСА.
Си Ен Ен съобщи по-рано този месец, че ледниците „Фокс“ и „Франц Йозеф“ в Нова Зеландия са станали кафяви в резултат на австралийския дим.

„Безпрецедентни условия“ на жегата, съчетана със суша, доведоха до „необичайно голям“ брой метеорологични събития като струпване на кълбести дъждовни облаци, предизвикващи канонада от гръмотевични бури, предизвикани от издигане на пепел, дим и горящ материал – съобщиха от космическата агенция ,

Тази събития осигуряват път на дима до стратосферата на над 18 000 м. надморска височина и веднъж там, димът може да измине хиляди километри от своя източник и да повлияе на атмосферните условия по света, казаха от НАСА.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама