Служители на БАБХ взели 1000 лв. и храна за 84 лв., за да не напишат акт

blank
Снимката е илюстративна

Окръжна прокуратура – Пловдив разследва случай на подкуп срещу служители на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив

По искане на прокуратурата са запорирани пари, иззети при претърсване в домовете на двамата обвиняеми.

48-годишният Г.М. и С.Н., на 37 г., взели дар от 1000 лв. и хранителни продукти на стойност 84 лв., за да не напишат акт.

Случилото се е в периода от 22.06. 2019 г. до 26.06.2019 г., в с. Искра, обл. Пловдив, и в гр. Първомай, обл. Пловдив. Двамата като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ са поискали и приели дар – пари на стойност 1 000 лева, както и хранителни продукти, на стойност 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

През месец април 2019 г. двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в с. Искра, обл. Пловдив. Двамата обвиняеми разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив. Поради тази причина обвиняемите решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. Те имали правомощия да извършват тази дейност.

На 22.06.2019 г., обвиняемият Г.М., като длъжностно лице – главен инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив, отишъл в с. Искра, като преди това се срещнал с обвиняемия С.Н., началник на отдела.

Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение.

На място обвиняемият Г.М. констатирал по-голям брой животни, отколкото били записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, Г.М. обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

На 26.06. 2019 г., пострадалият занесъл парите и храните на бензиностанция в района на гр. Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият Г.М. Той взел двете торби с млечни продукти – буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло.

Когато фермерът го попитал къде да остави парите, Г.М. му казал да ги пусне в една от чантите.

Малко по-късно Г.М. е задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от Г.М. и 2 700 лева от С.Н., които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо Г.М. и С.Н. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева, за всеки един от тях.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама