Днес празнуват красиви български имена. Вижте кои

61

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна – великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна. 39 064 жени честват този празник през 2020 г., според националната статистика. На 12 януари се отбелязва денят на Света Татяна. Именници са Татяна, Татян, Таня, Таньо, Таню,  Татияна, Татяна, Траяна

Когато станала девойка, Татяна дала обет за целомъдрие и се отрекла завинаги от светските удоволствия. По това време на престола се възкачил император Александър Север.

Той бил едва на шестнадесет години, затова вместо него управлявали висши сановници, които смятали за нормални постоянните гонения на християните.

Въпреки че Татяна била от богато семейство с положение, тя била подложена на изпитание – да принесе жертва в храма на Аполон. Татяна отказала, както отказала и да се отрече от християнската си вяра.

След като разбрали, че младата християнка няма да се отрече от религията си, след указания на римския градоначалник инквизитори започнали да изтезават девойката.

Те изболи очите й и рязали парчета от тялото й, но тя не се отрекла от вярата си. След всяко изтезание обаче силата на Бог възвръщала здравето на Татяна и от раните нямало и следа след няколко часа.

Инквизиторите до такава степен били учудени от това, което се случва, че самите те помолили градоначалника изтезанията да престанат. Заради това те били екзекутирани.

След това Татяна отново била подложена на всевъзможни изтезания – разкъсвали тялото й с железни куки и отново рязали парчета от плътта й. Накрая било решено, че тя трябва да бъде изядена от лъв.

Хищникът не я докоснал, а се държал с нея като малко котенце. След това се хвърлил върху висш сановник и го убил. Опитали се да изгорят Татяна, но огънят угаснал. За да спре чудесата, които се случвали около Татяна, градоначалникът заповядал тя да бъде обезглавена

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама