Търновски ученици сбъдват мечтата си да бъдат лекари

48

Ученици от Велико Търново вече няколко месеца посещават Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, за да наблюдават отблизо работата на лекарите и медицинския персонал.

Гимназистите били членове на Младежкия червен кръст в старата столица, а в началото на кампанията „Да! За живот“, имали задачата да раздават донорски карти и така попаднали за първи път в Отделението, съобщават от болницата.

„Дойдоха, за да си говорим за донорството, защото щяха да раздават донорски карти. След като приключихме разговора, част от тях изявиха желание да дойдат пак“, разказва началникът на Отделението д-р Сибила Маринова.

Учениците обаче са убедени, че искат да бъдат лекари, затова започнали по няколко пъти в седмицата да посещават Реанимацията и да наблюдават макар и отстрани как лекарите и медицинският персонал спасяват животи.

„Задачите, които ни поставят, са да наблюдаваме и да помним, може и да ни попрепитат как се случват нещата“, разказва 16- годишният Костадин Радославов от СУ „Емилиян Станев“.

„Започваме най-първо с визитация на всеки един пациент – да го видим дали се е подобрил, дали се е влошил и накрая обсъждаме – проблеми, решения“, допълва приятелят му Георги Стоянов, който пък е ученик в Старопрестолната гимназия по икономика.

За да се вписват в обстановката, бъдещите лекари си набавили специални екипи и дори започнали да четат медицинска литература. В края на всяко дежурство има и време за кратка лекция и задаване на въпроси.

„ Слушат, мислят, задавам им въпроси и те отговорят изключително добре. много са ентусиазирани“, разказва д-р Маринова.

„Решихме да си купим истински лекарски екипи, за да може да не се отличаваме много от обстановката и да свикнем с това, което ще носим в бъдеще, за да може да се чувстваме като част от екипа“, споделя Нелина Бинева, която учи в ПМГ „Васил Друмев“.

Освен, че са убедени в мечтата си да бъдат лекари, учениците нямат търпение да започнат да работят реално, а желанието им прави изключително щастливи лекарите и ги кара да вярват, че има млади хора, на които да предадат уменията и опита си.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама