Взеха бебето на българско семейство в Хамбург, чакано 11 години (СНИМКИ)

399

Българско семейство, живеещо в Хамбург, търси помощ от институциите у нас, след като 7-месечното им бебе било отнето вчера от Германската агенция за закрила на детето.

Причината: лекари се усъмнили, че детето е тормозено в семейството. Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на външните работи и на правосъдието, както и посолството ни в Берлин извършват спешна проверка по случая, предаде БНТ.

Емигрирали в Германия преди година. Там станали и родители. След 11 години чакане за рожба – Катерина се появила на бял свят, за да зарадва Мирена и Георги. Обратът в живота им обаче настъпва скоро – на 20 декември семейството претърпява катастрофа в Унгария.

Снимка: Личен архив

„Пострада най-много дъщеря ни – Катерина. След катастрофата дойде Бърза помощ. Настаниха ни в болницата в Кечкемет. Прегледаха само мен. Детето не го прегледаха, въпреки нашето настояване, защото тя плачеше през цялото време“, разказва Мирена Славова – майка на Катерина.

Веднага след като се върнали в Хамбург, отишли отново в болница. Прегледът продължил 5 часа. Малката Катерина имала кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция. Докторът открил и по-стар хематом. Той не бил от катастрофата.

След тази операция докторите са информирали социалните служби, че има евентуално насилие вкъщи.

Снимка: Личен архив

Мирена Славова: „При първия разпит казаха, че не намират нищо нередно и затова поискаха моето съгласие да отнесат случая до Агенцията за закрила на детето.

Майката се съгласила. Проверката продължила. Рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонас били достатъчни за решението на Агенцията за закрила на детето в Германия:

„Излязоха със заключението, че с детето е злоупотребявано по точно определен начин – хванато е подмишниците и е разтръскана главата силно поне 10 пъти“, обяснява майкта на Катерина.

Родителите – отричат. Разпореждането на агенцията: да се отнеме незабавно детето. Това се случило вчера.

„Накараха ме да й приготвя любимите нейни неща – играчки и подобни. Донесоха ми я. Казаха ми, че имам право само на една целувка с нея, без да я докосвам, защото било опасно и от тогава не съм я виждала“, казва Мирена Славова.

Георги Славов е бащата на Катерина. „Първо се свързахме с немски адвокат – веднага се заема със случая. За него не бил първи.Седеммесечното момиче вече е в приемно семейство в Германия. В родния на майката град Кубрат – близките й недоумяват – защо се е стигнало до отнемане на детето от семейството“.

Абелита Христова – сестра на Мирена: „Сестра ми е много любвеобвилна. Аз не вярвам някоя майка да може да причини нещо такова на собственото си дете, нито пък баща“.

Лекарят от германската болница, който е оперирал Катерина, днес не вдигаше телефона си.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама