Стиснаха си ръцете: Тол системата стартира през март, тарифите определиха превозвачите

113

Тол системата ще стартира от първи март с тарифите, които превозвачите искат. През юни, ако приходите са в очаквания размер, системата ще продължи с тези тарифи след нова среща през юни. Това обявиха регионалният министър Петя Аврамова и превозвачите след 3-часова среща при премиера Бойко Борисов.

Премиерът прие представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

На срещата бяха обсъдени мерки за решаване на проблемите в транспортния сектор, както и възможностите за актуализиране на тарифите за тол таксите.

Тол системата ще започне с намалените тарифи, предложени от бранша, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. Тарифите ще бъдат предоставени за обществено обсъждане в понеделник – 13 януари. Ще има тарифи за автомагистралите и първи клас пътища, втори клас пътища отпадат като таксуване. Ще има редукция в обхвата на тол системата, заяви в изявление министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифите на тол системата, поясни още министърът.

Системата стартира от 1 март, като до 1 март всички браншови организации ще съдействат максимално всяко едно превозно средство над 3, 5 тона, както големите и малките автобуси да бъдат оборудвани и готови с включени договори, така че да могат при пускане на търговската експлоатация на системата, да не се получат никакви смущения при пътуването по републиканската пътна мрежа, допълни Аврамова.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи заяви, че на срещата с премиера са срещнали разбиране и поемат ангажимент до 1 март да осигурят всички условия толсистемата да заработи. В следващите три месеца ще анализират данните, от които ще стане ясно какъв ще бъде окончателният приход. Ако след 3 месеца търговска експлоатация на толсистемата приходите са такива, каквито се очаква, ще се продължава работа по същия модел. Ако очакванията не са такива, ще се обсъди актуализация на нови тарифи.

„Това, което ние поставихме като искания, бяха поети от правителството, като ние също поехме определени ангажименти“, каза Арабаджиев.

Припомняме, че преди срещата превозвачите искаха оставката на Петя Аврамова, защото според тях при преговорите с държавата за определянето на таксите и обхвата на тол системата не е било взето под внимание нито едно от предложенията на бизнеса, а окончателните параметри на тол таксите ще доведат до непосилно за потребителите и фирмите увеличение на транспортните услуги. З

За 13 януари превозвачите бяха обявили национален протест, като се очакваше фирмите за товарен и автобусен превоз да преустановят дейността си в над 60 града на страната. Нерегламентираните превози, за които от бранша от години настояват да бъдат инкриминирани бяха също причина за протеста, като към това искане се присъединиха и таксиметровите фирми. Всичко това предизвика и срещата при премиера Бойко Борисов. След срещата стана ясно, че национален протест няма да има.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи съобщи след срещата, че е било постигнато потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз, като премиерът е уверил, че това ще бъде направено във възможно най-кратки срокове.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама