Роки – първият български хуманоиден робот (ВИДЕО)

250

Шуменец създаде хуманоиден робот в гаража си.

Започнат като студентски проект – робо ръка, Роки е висок колкото човек и може да се движи.

Тялото му е създадено от различни механизми, събирани и преработвани от създателя му с години. Росен Христов, създателят му, се занимава с поддръжка на мишини – в работно време. Извън него – създава роботи.

„Защото ми е като детска мечта – един вид – се опитах да си сбъдна детската мечта. Още от първи клас се занимавам с електроника – не съм я изучвал. Тя си ми е като хоби”, разказа той пред Нова телевизия.

КАДЪР: БТВ новините

Той успява да го сглоби след като събира различни части втора употреба, които съживяват машината. А с подходящ софтуер ще може да изпълнява различни функции. Засега Роки основно е помощник на Росен.

Механиката на роботите е достатъчно фина, за да могат да правят почти всичко. Самият създател вярва в бъдещето на роботите и то създадени в България. В момента Росен разработва в екип нова роботизирана ръка и се надява скоро тя от прототип да стане завършен робо продукт, създаден в България.


Източник: Vbox7, Нова телевизия

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама