Най-предпочитаните имена за 2019 година

100

Виктория и Александър остават най-предпочитаните имена за новородени и през 2019 г., показват данни на Националния статистически институт.

За последните 10 години Виктория традиционно оглавява класацията на имената, с които се кръщават най-много бебета, като през 2019 г. името е дадено на 732 новородени, пише „Dnevnik.bg“. Други 680 новородени са кръстени Мария, а 596 – Никол.

При момчетата името Александър е предпочетено от родителите на 1036 бебета, като в последните 10 години то неизменно е на първата или втората позиция в конкуренция с Георги. През 2019 г. 969 момчета са кръстени Георги, а 811 – Мартин.

От началото на XXI век наред с традиционните имена за България все по-често се избират и имена, които са популярни в цял свят – Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София, посочват от НСИ.

Две от най-често срещаните 10 имена през 2008 г. – Теодора и Гергана, през 2019 г. са изместени от София и Дария, които преди са били съответно на 20-о и 48-о място, а сега са на 5-о и 8-о в Топ 10. При момчетата Николай и Кристиян, които през 2008 г. са били на 6-о и 8-о място, са изместени сред най-предпочитаните имена от Борис и Калоян, съответно на 6-а и 10-а позиция.

Трите най-разпространени женски имена сред всички поколения са Мария, Иванка и Елена, а трите мъжки – Георги, Иван и Димитър.

От миналата година НСИ разпространява и информация за най-разпространените фамилни имена. Класацията на фамилиите се оглавява от Иванови, следвани от Георгиеви и Димитрови.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама