Телевизионна легенда се завръща на екран

96

2020 г. започва с нови предавания и приятни изненади за зрителите на БНТ. Какво е новото в ефира на Обществената телевизия обясни генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

На малкия екран се върна и любимият на поколения зрители Телевизионен театър, а повече за него разказа директорът на Народния театър Мариус Донкин. „От доста време търся разговор с генералните директори на Националната телевизия за възстановяването на телевизионния театър.

Веднъж в едно интервю мимоходом споменах, че би било добре да се възстанови телевизионния театър. Благодаря на г-н Кошлуков, който много бързо и организационно помогна това да се случи“, посочи Донкин.

Ние можем да произведем нещо повече, обясни генералният директор на БНТ: „Ние сме длъжни по закон да даваме достъп на хората до такова изкуство. Имаме записани неща, имаме и нови, които трябва да направим, защото това е културна памет. Аз искам да направим сътрудничество с културните институции – трябва да направим разказ за театъра, един сериал от 10 епизода за историята на Народния театър. Същото трябва да стане и с Операта, балета, ами за музей защо да не направим?“ Емил Кошлуков коментира и несъгласието на част от интелектуалците по повод свалянето от ефир на предаването „Умно село“.

„Има едни хора, които като им спреш заплатата, пада цялата култура в държавата. С цялото ми уважение, след 20 години, един и същ човек прави едно и също предаване, в една и съща телевизия. Той вече се е развил…“, обясни той. „Ако приемем, че Ути прави кулинарно предаване и приемем, че ние не правим, разбирате логиката да вземем външен продуцент. Но в документалистика и очерци ние го имаме, ние го правим това нещо. Всеки един от продуцентите в Дирекция „Програма“, ще ви направи такъв очерци, такова предаване. Само откакто аз съм в телевизията, съм пуснал 4 предавания за култура“, допълни Кошлуков.

От началото на годината, в ефира на БНТ тръгват редица нови предавания. Едно от тях е музикалното „Моят плейлист“, което ще се излъчва всеки вторник от 22 ч, а негов водещ е Васил Върбанов. „Вярвам на този водещ, мисля че добре се справя. За мен предаването е добро, мисля, че става“, каза Кошлуков. На 15 януари стартира новото разследващо предаване „Следите остават“ с Богдана Лазарова, която е дългогодишен разследващ журналист. Още този уикенд – 11 и 12 януари започва и новата рубрика „След новините“.

Тя ще се излъчва след централната емисия „По света и у нас“, а първото й издание ще е за водната криза в Перник. Скоро в ефира на БНТ зрителите могат да очакват и новото развлекателно шоу с водещ музиканта и продуцент Добрин Векилов – Дони. Друга от новостите в обществената телевизия е стартирането на стажантска програма „БНТ Академия“, която ще даде възможност за обучение и развитие на млади кадри от НАТФИЗ, Софийския университет, УНСС, НБУ.

„Искам да го направим, да го разпишем като учебна програма. Проведохме разговори и с Европейския съвет за радио и телевизия – EBU, за да дойдат и техни обучители“, заяви Кошлуков. Генералният директор на БНТ коментира и подготвяните промени в Медийния закон, свързани с финансирането на обществената телевизия. „Най-важното е финансирането. Искаме много ясно да се знае частта на субсидията как се определя, за да знаем ние какви пари ще вземем догодина и те трябва да са повече от това, което имаме сега. Вярвам, че този път ще имаме разбиране. Депутатите са склонни да подкрепят един добър закон“, смята той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама