Наши тенисисти се разплакаха от щастие

130

Победата на България над Великобритания безспорно бе най-значимият миг от първия ден на АТР Cup.

Това бе и най-щастливият спортен миг за страната ни от доста време насам, когато говорим за глобален ефект.

Григор Димитров се нагърби с ролята на капитан и поведе момчетата към успеха над една от трите големи сили в този спорт.

Да, британците в момента може и да нямат играч с по-висок ранкинг от Димитров, но пък имат тенис федерацията с най-голям бюджет в света.

Нахлуването на целият ни отбор на корта и сълзите в очите на някои от играчите не оставиха никого безпристрастен.

Това определено бяха емоции, които тенис феновете нямат шанс да наблюдават всеки ден.

Другото, което впечатли света на тениса е Александър Лазаров. Да, Григор Димитров имаше най-голяма заслуга за успеха заради победата си на сингъл и огромното желание, с което се включи в мача на двойки. Гришо се нагърби с отговорност, както всеки очаква от един капитан.

Алекс Лазаров обаче бе сензация. Той е №517 в света, а заедно с Гришо се изправи срещу двойка като Джейми Мъри и Джо Солсбъри – една от най-опитните при дуетите.

По-големият брат на Анди Мъри има „скромният“ актив от 7 трофея от Голям шлем на двойки, докато Лазаров има само един мач в основната схема на АТР турнир.

Въпреки това българинът изигра невероятен мач, с което шокира не един или двама специалисти. Някои от основните анализатори в света на тениса изразиха изумлението си в Туитър, а изненадващата поява и представяне на Лазаров бяха отчетена и от водещите тенис сайтове.

Разбира се, основният момент си останаха сълзите от щастие – плака Адриан Андреев, плака и Мико Кузманов. Неподправени, истински и напълно заслужени сълзи.

Те за пореден път доказаха какво означава този турнир за младите ни момчета, които получават първия си шанс да се докоснат до големия тенис, до каймака на този спорт. И, разбира се – различното усещане да печелиш като отбор в един индивидуален спорт, че и с герба на страната си на екипа.

И да – всичко това се случва благодарение на Григор Димитров. Колкото и укори да отнесе той в последните години у нас е факт, че без него цялата тази лудост нямаше да я има.

Вчерашният ден, през който имахме шанса да наблюдаваме цялата гама от емоции на родните момчета в продължение на 7-8 часа, затвърдиха още едно от първоначалните впечатления – отборният дух е силен при тях.

Очевидно Григор прие ролята на треньор, капитан, лидер и въобще – звезда в този тим присърце и даде всичко, за да приобщи момчетата, да разчупи ледовете, които несъмнено е имало.

Забава край басейна, докато другите отбори тренират. Общо празнуване на новогодишната нощ, както и общи вечери, документирани в социалните мрежи на тенисистите. Така мина подготовката в дните преди старта на ATP Cup за Отбор България.

Всичко това несъмнено е сплотило момчетата, а емоциите вчера го доказаха.

За тях обаче по-сложното предстои. Именно това бе мачът, който никой не очакваше България да спечели. Гришо и компания обаче го сториха, а сега трябва да затвърдят впечатленията с добри мачове срещу Молдова и Белгия. Мечтата за място в елиминациите вече изглежда напълно реална.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама