Какво не се прави на високосна година?

272

Новата 2020 година ще е високосна година и ще има 366 дни, вместо 365. Добавянето на 29 февруари към всяка четвърта година е нужно, за да се привърже календарната година към астрономическата и към сезоните.

Сезоните се повтарят всяка тропическа година – или времето, за което Земята, въртейки се около Слънцето, преминава между 2 последователни пролетни равноденствия. Това отнема около 365,2422 дни, така че при фиксиран календар с 365 дни сезоните биха се изместили. Този проблем се избягва чрез вмъкването на един допълнителен ден (на всеки 4 години), което увеличава годината на 366 дни.

Терминът „високосна година“ за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар, който препложил Юлианския календар като реформа на римския. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bi(s)sextilis, което означава „с повторен шести ден”.

Според суеверните хора на високосна година не трябва да се правят редица неща.

Едно от тях е сключването на брак. Смята се, че сключените през високосна година бракове не могат да бъдат щастливи – или ще се разпаднат бързо, или някой от двойката ще овдовее, или младоженците ще започнат да си изневеряват.

Не трябва да се реализират и разводи, защото хората, които се развеждат във високосни години, трудно се задомяват повторно.

Според други вярвания смъртността на високосна година е по-висока от обичайната, както и броят на бедствията в природата.

Децата родени на 29 февруари, трябва да празнуват рождения си ден на 28 февруари или на 1 март. А старо поверие гласи, че бременните жени не бива да се подстригват във високосна година, защото детето ще се роди слабоумно.

Смята се, че е на късмет да ни окъпе първият дъжд във високосната година. Дебелият сняг пък значи добра реколта. Годината ще е добра за всички, които се разделят със старите си страхове.

Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. В миналото се е вярвало, че високосната година носи лош късмет и че начинът да се предпазим от него, е да носим сребро.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама