Световно признание за български топ плувец

47

Българинът е сред номинираните за най-добър плувец в открити води на 2019 г.

Поредно признание за световния шампион в ледени води Петър Стойчев! Българинът е сред номинираните за приза „Най-добър плувец в открити води за 2019 г.“. 43-годишният Стойчев е легенда с участия на четири олимпийски игри – Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012, информира btv.

Номинацията му подсилват 11-те поредни световни купи в плувния маратон, триумфът на 25 км в открити води в Шанхай, световният рекорд по най-бързо преплуване на Ла Манша – под 7 часа за пръв път в историята и над 60-те победи в маратони, пише bTV.

Отбелязан е и драматичният успех на световното първенство по плуване в ледени води в Мурманск, с който Стойчев защити титлата си в кралската дисциплина 1000 м от 2017 г. Българинът е отличен за постиженията в различни дисциплини и превръщането му в посланик на плуването в ледени води.

Това е поредното световно признание за легендата. Стойчев ще бъде награден и с приза „Посейдон“ за 2020 г. заради приноса си в развитието на маратонското плуване. Световният и европейски шампион ще бъде почетен от Международната плувна зала на славата на специална церемония в Ню Йорк на 2 май следващата година.

Стойчев е първият български представител в Международната Зала на славата във Форт Лодърдейл, Флорида, нареждайки се до легенди като Джони Вайсмюлер, Майкъл Фелпс и Марк Шпиц.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама