Хърватия избира президент

34

Хърватите гласуват днес на първи кръг на президентските избори, в които участват общо 11 кандидати.

Според последните анкети най-големи шансове за президентския пост имат досегашният държавен глава Колинда Грабар-Китарович, кандидатът на най-влиятелната опозиционна Социалдемократическа партия Зоран Миланович и певецът Мирослав Шкоро. На втория кръг на изборите на 5 януари се очаква да се състезават Колинда Грабар-Китарович и Зоран Миланович или Грабар-Китарович и Мирослав Шкоро.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време. Първите резултати от екзитполовете се очакват около 20 часа.

Право на глас на тези избори имат над 3,8 милиона граждани, от които 177 хиляди живеят в чужбина – най-много в Босна и Херцеговина (93 хиляди), Сърбия (около 30 хиляди) и Германия (29 хиляди).

Хърватският президент се избира за срок от 5 години. Последните президентски избори бяха на 28 декември 2014 г. и втори кръг на 11 януари 2015 г., на който Колинда Грабар-Китарович победи дотогавашния държавен глава Иво Йосипович.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

За реклама: https://novavest.bg/реклама