Българин е замесен във финансов скандал в Австрия

60

Барбара Капел, политик от крайнодясната Партия на свободата в Австрия, направи сензационни разкрития за финансов скандал, в който има и следа на български бизнесмен, който живее във Виена.

Това пише сайтът „oe24”, цитиран от dariknews.bg.

Бившият депутат в Европейския парламент Капел е получила от български бизнесмен с инициал С. сумата от 55 000 евро в брой, за да лобира в негова полза.

По нейните думи през 2018 г. българинът и неговият партньор са искали да изкупят пенсионното дружество от австрийска застрахователна компания. Тъй като сделката е била блокирана, бизнесменът поискал среща с Капел, за да я помоли да му съдейства.

Сумата от 55 000 евро, предадени в плик в рамктие на три срещи във виенски хотел, са били в знак на благодарност за извършената от услуга от нея. Покупката обаче не се е състояла и сега бизнесменът си иска парите обратно.

„Страхувам се. Предприемачът е доста опасен. Той си иска парите обратно”, разказва Барбара Капел. Според нея всичко, което тя е направила, е напълно законно – приела е дарението за партията и го е предала по каналния ред.

Това е вторият корупционен скандал в рамките на партията, след като правителството на Себастиан Курц падна след аферата „Ибисагейт“ с бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе , в което се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация. Това се е случило три месеца преди парламентарните избори в Австрия в началото на 2018 г., което доведе до идването на власт на Партията на свободата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама