Вулкан изригна на новозеландски остров, пострадаха туристи

27

Най-малко един човек е загинал при изригването на вулкан на новозеландския остров Уайт, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицията и на местни медии.

Полицията предупреди, че жертвите може да станат повече, тъй като има хора в неизвестност, и обясни, че в момента е много опасно да се извършват спасителни операции. Няколко души са пострадали.

Стотина туристи са били на или в близост до новозеландския остров, когато там е изригнал вулкан, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на премиера на страната Джасинда Ардърн. Според „Франс пресс“, цитирана от БТА, ранените са 50. „Всичките ни мисли са с потърпевшите“, каза Ардърн.

Вулканът е започнал да изригва в 14.30 ч. местно време в понеделник. Остров Уайт се намира на около 50 км от източното крайбрежие на Северния остров и е често посещаван от туристи.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при изригването на вулкана на остров Уайт в Нова Зеландия, както и във връзка с усложнената климатична обстановка на Южния остров и в столицата Уелингтън.
Това съобщиха от българското министерство на външните работи.

По информация на българското посолство в Канбера, Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите.
Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти.

Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия или пътуващи за страната, да се осведомяват за актуалната обстановка от следните сайтове:

Welcome to the West Coast Civil Defence Emergency Website


https://www.journeys.nzta.govt.nz/traffic

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: +612 62 86 97 00. +614 38 00 51 87.

 

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама