Румънски моряци идват да празнуват Никулден в Тюленово (СНИМКИ)

129

В щабленското село Тюленово тачат древни традиции за Никулден. Почти във всяко семейство в общината има моряк, рибар или именик и днес се празнува.

В памет на загиналите рибари и моряци от брега край рибарско селище „Кария“ в морето всяка година се хвърля венец в памет на загиналите рибари и моряци. Това разказа за „Нова Вест“ Емил Тодоров, председател на съюза на офицерите и сержанти от запаса и резерва, Шабла.

Снимки: „Нова Вест“

През последните години към празника се присъединяват и бивши моряци от Мангалия със семействата си. Те са впечатлени от стриктното спазване на обичаите в малкото черноморско селце.

На този ден рибарят лично приготвя чорба и рибник, не неговата съпруга или майка, разказва Тодоров.

Задължително се посещава най-стария рибар и му се целува ръка. Всички отпиват едва, когато отпие той и сядат, след като е седнал той.

Днес е особен ден в Тюленово. Приключва риболовът за годината и се брои пастрата. Новият сезон се открива на Благовещение.

Снимки: „Нова Вест“

Ако някой иска да напусне или да се включи в рибарската група – прави го днес.

Другата добра новина е, че строежът на дългоочакваната църква вече е започнал. Положени са основите и набират доброволци за строежа.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама