Внимание туристи: 16 мечки бродят из Витоша

134

Повече от 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко – Студена“ според наблюдения на фотокапаните.

Това съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) Дамян Дамянов, цитиран от БТА.

Миналата година те са били 14. Сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Заедно със специалисти от Природен парк „Витоша“ са поставени GPS нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им. Според Дамянов мечките предпочитат територията на ловното стопанство, защото е по-спокойно и има ежедневно подхранване.

В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, натоварването с туристи е значително по-голямо. Засега не са регистрирани нападения над хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е голяма, предупреди Дамянов.

По принцип мечките не са агресивни животни, изключение правят майките, които защитават малките си, казват специалистите. Колкото и да е трудно, трябва да се запази самообладание и спокойствие.

Един от най-разпространените съвети, когато видите мечка в гората, е да се правите на умрял, но това не е точно така. Всъщност необходимо е просто да запазите спокойствие. “Не правите никакви движения, тъй като стресът при мечката също е голям и едно рязко движение би могло да предизвика ответна реакция”, казва Дамян Дамянов.

Друг съвет е, когато се разхождате в гората, да си подсвиркате и да си говорите, за да може мечката да ви чуе и да се отдалечи. 99% от тях са тревопасни и предпочитат горски плодове. Останалите около 1% не отказват животинска храна и много рядко – ако започне да се храни само с месо мечката, се превръща в стръвница. На Витоша стръвница е засичана за последно преди 12 години. Слизала във Владая и се хранела с домашни прасета.

Преди месец голяма кафява мечка се промъкна в туристически комплекс в Сопот и си направи спа процедури. Видеокамери от комплекса заснеха необичайната случка. Видеото предизвика фурор в социалните мрежи. Местните жители предполагат, че това е същата мечка, която се появи преди 10 дни в града им и стресна хората в Сопот.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама