България попадна в центъра на международен шпионски скандал

44

България попадна в епицентъра на нов международен скандал.

Руски шпиони са имали тайна база във френските Алпи, действали са в няколко страни, сред които и България. Разкритията са на френския вестник „Монд“. Според публикацията 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 до септември 2018 година. Според информациите, шпионите са преминали през департамента Горна Савоя, където се събират границите на Франция, Швейцария и Италия, и са отсядали в известните алпийски курорти Шамони, Евиан и Анемас.

Един от тях е участвал и в атаката в Солсбъри, при която с Новичок беше отровен руския разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. Руските шпиони са действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора, твърди „Монд“. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирването им.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

За реклама: https://novavest.bg/реклама