Удар в Пловдив: Разбиха мощен канал за износ на антики

84

Полицаи откриха голямо количество монети, които не са били идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство.

В рамките на операцията е извършено претърсване в жилището на 63-годишен мъж, където униформените намерили 150 монети.

Пловдивската полиция засече и  разби канал за  незаконна търговия с археологически ценности. Започна брифинг на прокуратурата, в който ще бъде разкрита схемата на обмен на стоката, както и от кога престъпната група е действала на територията на областния град.

В пресконференцията участват от окръжния прокурор Румен Попов, Мария Тодорова, прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив и старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Иззети са над 820 монети, малка част от които са реплики. „Те са били предназначени за продажба извън България. Монетите са иззети от домове в Стамболийски, Пловдив, Асеновград и София. Все още се извършват претърсвания. Назмачени са и съдебно-хомически елспертизи“, съобщи  окръжния прокурор Румен Попов, пише Марица.

Антиките били от 3 различни периода- античността, римския и средновековието. Сред тях има както златни, така и сребърни и бронзови монети. Арестувани са двама мъже на 44 г. и 49г. от Пловдив и София. Нито един от двамата не е криминално проявен.

От 1 до 6 години и от 3000 до 15 000 лв. е наказанието за повдигнатите обвинения

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама