Момиче от България кара Airbus и стана знаменитост в Турция (ВИДЕО)

575

Семейството й се изселило в Турция по време на Възродителния процес през 1989 г.

Известна е сред колегите си като “бебето пилот”

На смела млада дама, родена в България – Сафие Адемоглу, турската авиокомпания Turkish Airlines посвети рекламен филм преди шест, който я направи известна. Сафие вдъхва позитивизъм от платформата TEDx Talks, канена е много пъти в телевизионни формати.

Клипът, посветен на красавицата с бадемови очи, е озаглавен “Истинска история за успех” . Вече е гледан от над 1 млн. зрители. И има защо – Сафие днес е капитан и управлява едни от най-мощните самолети Airbus 2320 и Airbus 2321. Напористата дама по нищо не отстъпва на над 3000 пилоти в престижната авиокомпания. Макар че още сред колегите си е известна с прозвището “бебето пилот”.

“За нас е гордост, че обикновено момиче от с. Менгишево, община Върбица, Шуменско, днес е известно име сред пилотите на компанията. И нашата Сафие е в главната роля в този клип. Много хора от този край, макар и да нямат интернет, намериха начин да го гледат”, заяви за “168 часа” кметът на Върбица Мердин Байрям.

“По време на Възродителния процес през 1989 г. семейството се изсели в Турция. И останаха там. Устроиха се добре”, уточни градоначалникът.

Байрям познавал родителите. Виждали се по време на благотворителните вечери – ифтар, които той дава за мюсюлманските празници.

“Израснах в малко село в България. Родителите ми отглеждаха крави и зайци”, разказва Сафие. С умиление си спомня за катерушката на детската площадка, като ракета. “Често си представях как я управлявам. Просто исках да стана пилот”, казва без колебание Сафие.

Следва разказ на родителите. Те я описват като палаво момиче, възпитавано като момче – с чувство за ред, дисциплина и съвестно изпълнение на възложените в къщи задачи.

Малката обичала да се катери по дърветата. Стояла там с часове. Опитите да я накарат да слезе се оказвали неуспешни след признанието на момичето:

“Обичам да съм нависоко”.

В новата родина Турция Сафие учи в една от най-добрите гимназии в Истанбул. Продължава в престижен университет в столицата Анкара. Мечтата да стане пилот обаче не я напуска нито за миг. След кратко нейно разузнаване открива възможност да учи в Академията за пилоти на Turkish Аirlines. И мечтата става реалност. Обяснението на Сафие – силно вярвах, че мечтите се сбъдват само когато силно вярваш и не отстъпваш пред изпитанията.

Изпращат девойката в Маями, САЩ. Оказва се, че тя е единствената жена сред 119 мъже – бъдещи пилоти. Следват тестове по математика и физика, по интелигентност и по летене.

В рамките на обучението – тежко състезание по летене. Сафие го описва във филма като най-невероятното изживяване в живота си. Трябвало да летят от единия до другия край на Щатите. Екипът на Сафие заема престижното четвърто място в особено трудния изпит, където са нужни търпение и много издръжливост

Оттогава е прозвището й Бебето – пилот.

Въпросното състезание е един от тестовете за получаване на лиценз за пилот.

“Много се радвам, че успях. Дано да бъда пример за млади жени от Турция.” Искам да им кажа, че когато има вяра, посвещение и много работа няма невъзможни неща.

Даже и да плачеш, нямаш право да се отказваш”, е формулата за успех на капитан Сафие Адемоглу.

Още откровения отвисоко – „когато летя, виждам света като една държава и това ме кара да се чувствам щастлива”.

И изповед на бащата, също пилот, но на земята – шофьор на такси, по думите на Сафие.

“Когато наблюдавам излитащ самолет, си мисля, че това е нашето момиче. Чувството е невероятно за един баща с преуспяла дъщеря”.

Източник: 168chasa

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама