Премиерът на Малта хвърля оставка заради убийството на журналистка

53

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат, обвинен в политическа намеса в разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, ще подаде оставка на 18 януари, предаде Франс прес, като се позова на източници, близки до неговата Лейбъристка партия.

Те казаха, че на дата, която все още не е определена, Мускат ще обяви, че на 18 януари ще има избори за негов наследник начело на управляващата левоцентристка формация.

Дотогава „не се очаква да бъде избиран временен (партиен) лидер, тъй като той ще подаде официално оставка, когато бъде избран новият лидер“, уточниха цитираните източници.

В Малта има практика премиер да бъде лидерът на партията, спечелила последните парламентарни избори.

Близки до Мускат, по-конкретно вече бившият началник на неговата канцелария Кийт Шембри, са заподозрени за убийството на разследващата журналистка през октомври 2017 г. Премиерът бе обвинен, че се е намесил в разследването, за да защити Шембри.

През последните дни се засили натискът върху Мускат да подаде оставка.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/11/30/premieryt-na-malta-dava-ostavka-zaradi-ubiistvoto-na-jurnalistka.431440

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама