Нова тесла: Алкохолът и цигарите поскъпват отново заради такса „видеонаблюдение“

175

Алкохол и цигари ще поскъпнат заради депутатски мераци да се въведе видеонаблюдение над акцизните складове.

За това алармират производители и търговци, които ще бъдат засегнати от мярката. Предложението не е обсъждано нито с бранша, нито пък с населението, а е вкарано с изменение в закона за акцизите през законопроекта за държавния бюджет за 2020 г, пише blitz.bg. Както е известно, това е любимият начин за приемане на лобистки текстове, за които нашите депутати не искат да се разчува. Ако предложението мине, предприятията от алкохолния и тютюневия сектор ще бъдат принудени да инвестират десетки милиони левове в персонал и системи за видеонаблюдение и контрол в акцизните складове.

Резонно, тези средства ще бъдат калкулирани в крайната цена на продукцията им. С колко ще поскъпнат алхохола и цигарите– все още е рано да се каже, тъй като трябва да се пресметнат разходите. Ясно е обаче, че сметката ще бъде поета отново от потребители, които и без това плащат солено. Предложението е вкарано на 20 ноември 2019 година. Парадоксът е, че само 6 дни по-рано народните представители, сред които са и повечето от вносителите на новите текстове, единодушно заявиха, че подобна система ще има неясен ефект върху приходите и затова не трябва да се въвежда. Пилотно, тя може да се приложи само за горивата, където нелегалният сектор е твърде висок, заключиха народните представители и решиха ефектът да се анализира преди да се разшири върху останалите акцизни стоки. Какво се е случило за 6 дни не е ясно, но депутатите правят салто, заставайки на 180 градуса спрямо предходната си позиция с мотива, че това ще донесе допълнителни средства в хазната. Мотивите са, че така ще се намерят пари за предучилищното образование и за Македонския научен институт.

Любопитното е, че Македонският научен институт е неправителствена структура, свързвана с ВМРО. В същото време за БАН, който е лицето на официална наука, увеличението в бюджета е минимално. В държавните разходи за образование са предвидени около 1,3 млрд. лв. Не е ясно как десетина милиона, на колкото се оценяват потенциалните приходи за бюджета от въвеждането на камерите, ще допълнят значително харчовете за тази дейност. Никой не е пресметнал и косвения ефект върху държавния бюджет от свиването на потреблението на акцизни стоки. Сумарно алкохолът и цигарите вкарват в хазната над 2 млрд. лв. годишно.

Намаление с 10 на сто на потреблението би означавало около 200 млн. лв. по-малко налози, без да се броят ДДС, осигуровки и данък-печалба, който компаниите вкарват в бюджета. Това, от своя страна, ще доведе до намаление на средства за здравеопазване, социална политика и увеличение на заплати. Според Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки – Спиритс България (АПВТСН) от видеонаблюдението ще пострадат  водещи български компании, които имат основен принос както за приходите в държавната хазна, така и за развитието на българската икономика през последните десетилетия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама