Президентът подписа указа за Гешев, обяви се за промени в Конституцията

55

В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения.

Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.

Това каза в изявление президентът Румен Радев по повод повторния избор на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

„Днес подписах указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор и го поканих на среща. Ясно изразих своите виждания за справедливост, в онсовата на която е прокуратурата. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи, скритите офшорки, за „апартаментгейт“, за имотите в чужбина на политици, за безобразното строителство на инфраструктурни проекти, за грабежа на КТБ.

Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост“, категоричен бе президентът.

Радев се среща извънредно с Гешев. По обед става ясна позицията на президента

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в мястото й в съдебната система. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите. Благодаря за вниманието“, завърши Румен Радев.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама