Заев „черпи“ с исторически скок на заплатите в Северна Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

37

Новият бюджет да донесе на гражданите на Северна Македония по-високи заплати в държавния сектор и по-високи пенсии.

Това обеща премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев, предаде БТА.

Правителството е предвидило да изхарчи 3,9 милиарда евро и от 1 януари пенсионерите да получат увеличение с 850 до 900 денара.


Министърът на финансите и премиерът съобщиха на пресконференция, че най-много ще се инвестира в човешкия капитал – в здравеопазване, образование и социална защита. Ще бъдат отделени и 100 милиона денара за борба със замърсяването на въздуха, предаде телевизия Телма.

Повече пари ще получат всички в администрацията, като най-голямо ще е увеличението за лекарите специалисти, чиито заплати ще се увеличат с 25% от февруари, а учителите ще получат 10% повече от януари. Всички служители в администрацията вече получиха 5% на сто повече със заплатата през октомври.

„Заев „черпи“ преди изборите (на 12 април догодина) с историческо увеличение на заплатите, но каква ще бъде цената“, пита в заглавие „Дойче веле“. Синдикатите са доволни, но много експерти отбелязват драстичното увеличение в определени сектори, като предупреждават, че заплатите трябва да растат в синхрон с производителността.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама