В Кюстендилско изкупуват ябълките по 10-15 ст. килограма

69

Ниска изкупна цена – по 10 стотинки за килограм, определят фирмите за преработка на плодове в Кюстендилско, казаха земеделски производители.

Тонове ябълки всеки ден се карат и до избата на „Винпром“ край с.Граница, където ги приемат за преработка на ишлеме срещу ракия. Реколтата от ябълки тази есен в региона е добра и затова изкупните цени са ниски – по 10-15 стотинки за килограм. Или срещу продукти – олио, захар и др. каза производител от кюстендилското Долно село.

Кметът на с.Граница Лъчезар Гергов, а и земеделски прозводители, казаха през уикенда, че избата спира изкупуването поради запълване на технологичния капацитет. Иначе срещу 100 килограма плодове избата отпуска 7 литра плодова ракия, която клиентът заплаща по 3,50 лева за литър. Пред входа на предприятието колоната от чакащи с натоварени плодове коли и бусове е почти километър. По-спокойно е в цеха за преработка на плодове в Граница, където изкупуват ябълки и други плодове срещу 15 стотинки за килограм.

Там предлагат или пари или сокове, производство на фирмата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама