Свети Мина – закрилникът на сираците, бездомните и пътешествениците

76

Днес почитаме свети Мина, покровител на жените и семейството.

Св. Мина е чудотворец, закрилник на сираците и бездомните, на пътешествениците и лечителите. Той е бил войник в Египет.

Изповядвал християнската вяра и след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Преди това Мина се оттеглил да живее като отшелник в пусти планински места и прекарал така дълги години. В народните вярвания свети Мина е бил господар на вълците.

От 11 ноември започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи и не трябва да се излиза по тъмно. Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от този ден нататък.

Хората избягвали да излизат късно вечер. Можели да го правят само до началото на ноември. Тогава все още се разхождали вечерно време, играели хоро по тъмно, срещали любимите си след залез слънце. Също така трябвало до 11 ноември да се довършат всички започнати ремонти.

Поправяли се огради и се запушвали дупките, за да не можели да се проврат през тях караконджоли и зли сили. „Вълчите празници” траят десет дни до 21 ноември. Най-известното свято място, кръстено на Св. Мина, е Обрадовският манастир “Св. Мина” близо до София.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама