Отбелязваме 30 години от началото на прехода у нас

200

На 10 ноември 1989 г. пленум на Българската комунистическа партия гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на Централния комитет

Днес се навършват 30 години от началото на Прехода. На 10 ноември 1989 г. пленум на Българската комунистическа партия гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на Централния комитет на БКП – оставка, която той е подал ден по-рано след повече от 30 години на върха на държавата. На негово място е избран Петър Младенов. По-късно Живков е отстранен и като председател на Държавния съвет.

Събитията у нас започват на фона на падането на Берлинската стена и протести на „Екогласност”. Дни по-рано е основан Клубът за гласност и преустройство, през декември е създаден Съюзът на демократичните сили, а през януари започва Кръглата маса, чиято цел е да очертае рамките на започващият тогава български преход.

На 18 ноември у нас се провежда и първият свободен митинг, иницииран от неформални организации, начело с „Подкрепа” и „Екогласност”. Страната се отказва от еднопартийната система на управление, член първи от Конституцията пада и започва преход към парламентарна демокрация и пазарна икономика.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

За реклама: https://novavest.bg/реклама