Стоянка Мутафова остава два месеца на легло

80

Специалистите в Университетска болница „Лозенец“ са отчели леко подобрение в състоянието на Стоянка Мутафова, която лежи там след операция по отстраняване на жлъчния мехур.

Голямата актриса вече не поддържа висока температура, по-контактна е и по-активно комуникира с мимика и жестове, но трудно говори заради интубиращата апаратура, пише Монитор.

Специалистите в Университетска болница „Лозенец“ са предупредили комедийната прима Стоянка Мутафова, че ще трябва да остане около 2 месеца на легло под лекарско наблюдение, тъй като организмът й е изтощен след двете преживени животоспасяващи операции в близките месеци – на сърцето и жлъчката, както и след падане с неприятни последици.

Всички предварително планирани спектакли с нейно участие и представяния на книгата „Добър вечер, столетие мое!“ из страната са отменени поне до края на годината.

Мениджърът на звездата Евгени Боянов я е посетил в болницата и сподели за „Монитор“, че в състоянието й няма промяна – тя е контактна, но трудно комуникира поради интубиращата апаратура.

Медиците се въздържат от прогноза, като припомнят, че в подобна ситуация са имали и успешно спасени пациенти, но всичко зависи от конкретния случай и силите на организма. Познавайки несломимия характера на Стояна, почитателите й се молят и стискат палци и този път да се пребори и да победи сериозните си здравословни проблеми.

На 21 октомври 97-годишната театрална легенда преживя отстраняване на жлъчния мехур след двуседмично възпаление на жлъчката. Дъщеря й Мария Грубешлиева-Муки, която е неотлъчно с нея, разказа, че е дала съгласие за животоспасяващата интервенция, тъй като лекарите й обяснили, че в противен случай на майка й остават дни до фатален изход.

Постоперативно обаче Мутафова вдигнала висока температура и се наложило да продължи да бъде под непрестанен медицински контрол. Отделно от това актрисата имала и прищипан нерв на кръста, който засегнала при падане. През лятото тя преживяла инцидент, след който нямала счупване или видими наранявания, но след време се появила нетърпима болка в кръста. Изследванията установили притиснат нерв, който се активирал и при най-малкото натоварване. Застудяването допълнително засилвало болките.

„Не е нищо фатално обаче. Не се умира от това. Благодаря на докторите, които се грижеха за нея!“, коментира Муки пред медиите.

Иначе след поставянето на пейсмейкър през лятото Стоянка се чувствала добре и сърдечният ритъм бил регулиран. Актрисата не иска да се отказва окончателно от сцената и всички стискат палци състоянието й да се стабилизира, но лекарите я съветват вече да се оттегли и да си осигури необходимото спокойствие.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама