Скоро ще ядем храна от принтер или от микроби

69

Това може да прозвучи като научна фантастика, но след няколко години на семейната трапеза вероятно ще се появят стек, създаден от принтер, и други протеинови храни, произведени от въздух, метан или микроби от вулканични изригвания, предаде Ройтерс.

След бързия успех на производителите на месни продукти на растителна основа „Бийонд мийт“ и „Импосибъл фуудс“, секторът на протеиновите алтернативи на месото се разраства.

Разработваното ново поколение продукти смесва авангардни технологии с продължителни процеси на ферментация, за да превърне вредни елементи в основни хранителни съставки с цел да се намали големият въглероден отпечатък на земеделието. Според данни на ООН, земеделието, лесовъдството и други дейности на сушата са виновни за 23 процента от дължащите се на човешката дейност парникови емисии от 2007 г. до 2016 г. Животновъдството е виновно за около 14,5 процента от глобалните парникови емисии, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Финландската компания „Солар фуудс“ работи над създаването на ядивен протеинов прах, наречен „Солейн“, използвайки вода, въздух и възобновяема електроенергия като способ за отделяне на производството на храни от земеделието. „Избягваме изсичането на гори с цел превръщането им в земеделски земи, използването на пестициди и торове, които увеличават парниковите емисии – заяви изпълнителният директор на компанията Паси Вайника. – „Солейн“ се произвежда чрез поставяне на микроби в течност и храненето им с мехурчета водород и въглероден диоксид. Става въпрос за процес, сходен с производството на бира или вино, но без зърнени култури и грозде.“ След като се сгъсти, течността се изпарява и остава фин прах с около 65-процентно съдържание на протеини и с мирис на пшенично брашно.

„Има голямо безпокойство във връзка с климата – отбеляза Вайника. – Хората търсят решения и са радостни, когато виждат компании като нашата, а това е окуражаващо.“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама