Моряци от руски кораб от месеци бедстват на пристанище във Варна

74

Трима моряци от екипажа на руския товарен кораб „Ника Фортуна“ от февруари стоят без пари и храна на борда на руски товарен кораб, изоставен от корабособственичката.

Близо 100 000 долара е сумата за заплати, която им се дължи и вероятно няма да видят изобщо, коментира за „Нова Вест“ адвокатът на екипажа Христо Раев.

Корабът е задържан във варненския порт, а моряците не са получавали заплати с месеци. Близо 100 000 долара е сумата за заплати, която им се дължи и вероятно няма да видят изобщо, коментира за „Нова Вест“ адвокатът на екипажа Христо Раев.

Плавателният съд е малък. Съставен е от девет души екипаж, които са руснаци и украинци. Шестима от тях вече са си тръгнали, а останалите трима моряци бедстват на пристанището без пари и храна. Екипажи на други кораби им помагат с храна, пристанище Варна им дава ток, разказа още Раев.

Помощ в оцеляването им предлагат неправителствени организации и ръководството на пристанището.

Това е поредният случай с руски кораби в български пристанища, заяви адвокатът на бедстващите моряци Христо Раев. По думите му собственикът на плавателния съд е руска гражданка, с офшорна фирма, която от поне година е във фактически фалит. От деветимата моряци са останали трима на борда – руснаци и украинци. Над 100 000 долара е сумата, която имат да получават от корабособственика. Поне още  два руски плавателни съда са в подобно положение във варненското пристанище от месеци, разказа още Раев.

Случаят е особено тежък, тъй като моряците бедстват вече повече от година в българското пристанище и е налице пълна липса на храна и гориво на борда на кораба.

Очаквам, че в зимния период тези тежести ще бъдат още по-сложни и бедственото положение ще бъде наистина сериозно“, допълни Раев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама