Учени алармират: Неописуемо страдание очаква човечеството

77

Над 11 000 учени от 153 страни по света са подписали документ, който гласи, че „неописуемо страдание“ очаква човечеството, освен ако не бъдат взети спешни мерки за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Работата на изследователите е публикувана в научното списание BioScience, предаде БГНЕС.

Заключенията на специалистите се основават на информация, получена за 40 години наблюдение. Тези данни включват консумация на енергия, повърхностна температура, прираст на населението, обезлесяване, изследване на масите от полярния лед, БВП и въглеродните емисии.

Според един от авторите на документа Томас Нюзъм, работещ в университета в Сидни, учените трябва да изпълнят моралния си дълг, предупреждавайки целия свят за извънредното положение с околната среда. Колегата му от Университета в Орегон Уилям Рипъл добави, че изменението на климата се ускорява много по-бързо, отколкото мнозина изследователи са очаквали.

Експертите подчертаха, че човечеството все още може да предприеме определени мерки за подобряване на ситуацията. Те идентифицираха няколко области, в които трябва да се предприемат стъпки за забавяне на глобалното затопляне.

По-специално учените призоваха да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи „въглеродни данъци“, да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличаване на БВП и да се подобрят материалните условия, да се спре масовото обезлесяване и да се консумира по-малко животинска храна в полза на храните на растителна основа.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама