Учен: Знаменитости замърсяват 10 000 пъти повече от вас

24

В последно време летенето със самолет се превърна в нещо, от което много хора се срамуват.

Това се дължи отчасти на възникването на много екологични движения, които осъждат всякакви дейности, които вредят на околната среда.

Според проучване, публикувано в Nature Climate Change, самолетите отговарят за 8% от вредните емисии въглероден диоксид, които се отделят в атмосферата всяка година.

Скорошно проучване, проведено от екип от шведския университет в Лунд, установява, че знаменитостите замърсяват 10 000 пъти повече околната среда в сравнение с един обикновен средностатистически човек.

За да стигне до това заключение, авторът на изследването – Стефан Гослинг, изследва 10 публични личности от различни сфери (от спортисти до актьори, певци и бизнесмени) и начина им на живот.

Преглеждайки профилите им в социалните мрежи той успява да разбере къде са били през цялата 2017 г. и съответно по какъв начин са стигнали до определената локация.

„За извършването на самото изследване взимаме предвид единствено пътуванията със самолет. Взимаме отправната им точка и дестинацията, съответно вида на самолета, след това изчисляваме колко гориво е нужно, за да се стигне от едното и другото място и накрая получава дела на вредните емисии от въглероден диоксид”, обяснява Гослинг.
Не можем да знаем (включително и Гослинг) дали точно тези десетима души са знаменитостите, които замърсяват най-много околната среда.

Освен това резултатите от изследването са относителни, тъй като в уравнението има много неизвестни.


Разбира се, целта на това изследване не е да посочи с пръст Парис Хилтън или Бил Гейтс и да ги определи като хората, които вредят най-много на околната среда. Целта е да се покаже какво влияние имат тези личности върху останалата част от обществото.

Подбраните от Гослинг публични личности имат за цел да представят някои ключови сфери в обществото, които пътуват по-често със самолет в сравнение с останалата част от хората.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама