Пирати отвлякоха моряци от норвежки кораб в Африка

87

Деветима моряци са били отвлечени вероятно от пирати в пристанището Котону в Бенин, съобщиха пристанищните власти в неделя, цитирани от АФП.

„Автономното пристанище на Котону със съжаление ви информира, че в събота сутринта, 2 ноември 2019 г., в района на порта е извършен пиратски акт“, се казва в съобщение на властите. Според тях, става въпрос за кораб, наречен „Бонита“.

Корабът е нападнат „на около девет мили от входа на пристанището и осем члена на екипажа плюс капитана на кораба са били отвлечени“, заявиха пристанищните власти. До момента са разпитани други членове на екипажа, които са в безопасност и добро здравословно състояние.

Гвинейският залив, който се простира от Камерун до Либерия, се превърна в един от най-опасните морски региони в света. Атаките срещу кораби и отвличанията на екипажи за откуп стават по-чести, особено по крайбрежието на Нигерия, откъдето идват пиратите. Пиратите понякога отклоняват кораби, за да ограбят товара им и искат огромни откупи, преди да освободят екипажа.

Отвлечените от пирати моряци са от норвежкия кораб „MV Bonita“, собственост на „JJ Ugland“, според уебсайта на корабоплавателната компания.

„Пиратите нападнаха нашия кораб MV Bonita в събота сутринта край бреговете на Котону в Бенин, докато той беше на котва. Девет членове на екипажа бяха свалени от кораба“, се казва в съобщението.

Останалите членове на екипажа са съобщили за инцидента пред местните власти. По-късно корабът „Бонита“ пристигна на пристанището в Котону.

Спасителната служба на корабоплавателната компания следи ситуацията и е „в контакт със съответните органи“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама