Кметът и новите общински съветници във Велико Търново полагат клетва на 6 ноември

128

Новоизбраният за трети пореден мандат кмет на община Велико Търново Даниел Панов ще положи клетва на 6 ноември.

Тогава ще встъпи в длъжност и новият Общински съвет, но съставът му се очаква да бъде преподреден, пише borba.bg. Причината е новият Закон за предотвратяване на конфликт на интереси, който забранява на съветници и техни близки и роднини да имат търговски отношения с Общината и да работят с пари от бюджета. Така мнозина вече са пред дилемата дали да прехвърлят фирми, да се отказват от договори, или да напуснат местния парламент. Седем формации ще бъдат представени в него, като изискването да се образува група е в нейния състав да са поне трима. На първата за мандата сесия ще бъде избран и новият председател на Общинския съвет.

Очакванията са това да бъде досегашният Венцислав Спирдонов, но все още са в ход консултации. Сериозни сътресения се очакват и в групата на БСП. Заради изборния крах мнозина от доайените в партията вече зоват за отзоваване на избрани за съветници. Надделява и мнението не групата на социалистите, а пленумът им да посочи кой да е зам.-шеф на местния парламент, като болшинството са категорични, че това трябва да е Валерия Дончева.

ГЕРБ доминира в новия Общински съвет със 17 съветници. По закон заседанието идната седмица ще води най-възрастният местен парламентарист – 65-годишният Стоян Витанов. БСП ще бъде представлявана от седем съветници.

Трета политическа сила е партия „Българска демократична общност“, която е с трима представители. Толкова имат „Демократична България“, както и ВМРО.
ДПС, както и изцяло гражданската формация „Алтернативата на гражданите“, която бе приятната изненада на вота, са с двама.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама