5 полезни съвета как да не прекалите с разходите на Коледа

1579

Ако празничният сезон обикновено ви оставя с куп кредити и неплатени сметки, добре е да предприемете нещо тази година. Започнете отрано и добре премислете всички планове.

Ето няколко бързи и лесни съвета, които ще ви помогнат да се насладите на Коледните
празници без да съсипвате бюджета си.
1. Направете чистка преди Коледа
Все още има достатъчно време да съберете малко допълнителни средства, за да се подготвите финансово за предстоящите Коледни празници. Отделете няколко часа, за да изчистите всичко, от което вече не се нуждаете в къщи като дрехи, книги, бижута, мебели, спортни уреди и др.
Можете да продадете тези предмети онлайн, да организирате гаражна разпродажба или ги използвате за бартер.
Хората казват, че боклукът на един човек е съкровище за друг, така че, освен да си изкарате някой лев повече, може да направите Коледа специална за някой друг.
2. Направете списък и го проверете два пъти
Направете списъци с нещата, които трябва да купите, и храната, която трябва да приготвите за празниците. Тези списъци ще ви помогнат да планирате разумно разходите си.
Подаръци – Направете списък на кого какво ще купите, колко пари сте готови да похарчите за всеки човек.
Развлечения – Включете храните и напитките, от които се нуждаете, и колко можете да похарчите. Купете предварително, когато е възможно, за да се възползвате от специални предложения, особено ако нещата могат да бъдат замразени или имат дълъг срок на годност.
Планове за пътуване – Независимо дали ще летите или шофирате, има начини да спестите разходите за пътувания. Избройте всичките си разходи като полети, настаняване, застраховка за пътуване, летищни трансфери и гориво. Избирайте си туристически оферти възможно най-рано, за да избегнете плащането на допълнителни такси за резервации в последната минута или пиковите увеличения на сезона.
3. Проследявайте разходите си
Проследяването на вашите празнични разходи е най-добрият начин да избегнете надхвърлянето на предвидения бюджет за Коледа.
4. Внимавайте с коледните кредити
Ако нямате пари в брой, за да платите предварително своите коледни разходи, може да се изкушите да използвате кредитната си карта или да кандидатствате за кредит без доказване на доход. Въпреки че това са удобни начини да решите проблема си, това удобство може да ви струва скъпо. Лихвите са високи, а и е неприятно цяла година да изплащате разходите за Коледа.
Ако все пак решите да кандидатствате за кредит, уверете се, че сте разбрали какви са условията за взимане и връщане на кредита, колко ще бъдат погасителните вноски и падежната дата.
5. Персонализирайте вашите картички и опаковки
Повечето хора изхвърлят коледните си картички, след като тържествата приключат, което е почти като да хвърлите пари в кошчето.
Тази година, вместо да харчите трудно спечелените пари за картички от магазина, които ще се окажат в кошчето веднага на следващия ден, защо не изпратите коледните поздравления на семейството и приятелите си във форма, която те биха искали да запазят? Можете да използвайте любима снимка, за да създадете персонализирана картичка. Ако имате деца, дайте им малко хартия и ги накарайте да рисуват или оцветяват снимки, които можете да
използвате за създаване на коледни картички.
Това е чудесен начин да им кажете колко много означават за вас или да им благодарите за нещо специално, което биха могли да направят за вас през тази година.
Разнообразете опаковките на подаръците като купите амбалажна хартия и връв или просто използвайте обикновена цветна хартия, за да увиете подаръците. Така ще избегнете скъпото коледно опаковане и ще спестите пари за нещо друго.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама