Ако в неделя гласувам с „Не подкрепям никого“ – как ще се отрази на резултата

109
Снимка: ЦИК

Избиратели, които се готвят за балотажа на местните избори, вчера питаха в социалните мрежи дали при гласуването отново ще има опция „Не подкрепям никого“.

Да, и на втория тур в бюлетината ще има „Не подкрепям никого“.

Разликата обаче е, че тези гласове няма да окажат влияние върху крайния резултат. Така за кмет ще се счита избран кандидатът, който има резултат, по-висок от този на опонента му, дори и вотът „Не подкрепям никого“ да е повече, припомниха изборни експерти пред „Дневник“.

На първия тур изборът „Не подкрепям никого“ оказва влияние на резултата, тъй като за да бъде избран един кандидат за кмет, той трябва да има 50% плюс един от гласовете, а тази опция вдига избирателната активност, т.е. прави победата по-трудна. На балотажа обаче на практика няма особено значение, тъй като според изборните методики за избран се счита кандидатът с по-висок резултат.

Гласовете „Не подкрепям никого“ не влизат при отчитането на общинската избирателна квота, т.е. не влияят при разпределянето на мандатите в общинските съвети.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама