ЕС одобри отлагането на Brexit до 31 януари

20

27-те страни-членки са се договорили, че ще приемат искането на Великобритания за гъвкаво отлагане на Брекзит до 31 януари 2020, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.

Очаква се решението да бъде формализирано чрез писмена процедура.

Миналата седмица посланиците се съгласиха срокът за Брекзит да бъде удължен по принцип, както и да изпратят писма до европейските лидери, в които да посочат конкретна дата за удължаването. Решението държавните и правителствени ръководители трябва да вземат единодушно.

Съгласието бе постигнато, след като Франция е дала зелена светлина за подобно отлагане на излизането на Великобритания от единния блок, въпреки че преди това настояваше за доста по-малка отсрочка, съобщи изданието „Политико“ (Politico), цитирайки източник, приближен до президента Еманюел Макрон. Френското длъжностното лице посочи пред изданието, че „най-вероятно ще има споразумение между 27-те оставащите страни-членки на ЕС за удължаване на крайния срок за Брекзит до 31 януари 2020 година“.

Новината идва в момента, когато стана ясно, че британското правителство начело с Борис Джонсън внася в Камарата на общините процедура за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември. За да бъде одобрено искането обаче е необходимо две трети от 650-те депутатите да гласуват за него, а това означава търсене на междупартийна подкрепа. Предстои гласуване в парламента по-късно в понеделник.

Дипломатически източници посочиха, че 27-те посланици на ЕС ще се срещнат в понеделник към 12:00 ч. българско време, за да се споразумеят за ново тримесечно забавяне на Брекзит.

Ройтерс също цитира близък до френския президент източник да казва, че „най-вероятно ще има споразумение в понеделник сутринта за удължаване на срока на оттегляне на Великобритания от ЕС до 31 януари догодина“ и че „перспективата за предсрочни избори в Обединеното кралство се е увеличила значително през изминалия уикенда“.

Източникът, близък до Макрон, обаче подчертал, че третото отлагане на Брекзит ще дойде и с поставяне на условия, включително отказ за предоговаряне на последното споразумение за развод и даване на зелена светлина на останалите държави от ЕС да се срещат в посочения нов тримесечен срок без участието на Великобритания, за да обсъждат бъдещето на единния блок.

Очаква се ЕС да заяви, че третото отлагане на Брекзит няма да бъде използвано за предоговаряне на последното споразумение за развода и че през този период Лондон не трябва да възпрепятства други важни дейности на Европейския съюз, свързани с проекти от бюджетната, до политиките в областта на изменението на климата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама